ihmisoikeudet,  sosiaalinen kestävyys,  tasa-arvo

Ihmisoikeuksien kunnioitus

Ihmisoikeudet eivät ainoastaan tee elämästä maapallolla ja kansojen välillä mielekkäämpää, vaan ovat ehdoton edellytys myös kestävälle kehitykselle. Vain ja ainoastaan kunnioittamalla itseämme voimme kunnioittaa myös toisiamme. Vasta kun näemme oman elämämme arvon voimme nähdä myös toisten elämän arvon. 

Sosiaalinen kestävyys 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sosiaalisen kestävyyden edellytyksiä ovat riittävä toimeentulo, riittävät hyvinvointipalvelut, turvallisuus, resurssien ja toimintamahdollisuuksien oikeudenmukainen jakautuminen, yksilön mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä, osallisuus, yhteisöllisyys ja kiinnittyminen yhteiskuntaan (THL 2019). 

Sosiaalinen kestävyys saavutetaan, kun yhteiskunta takaa yhtäläiset mahdollisuudet ja vähentää eriarvoista kohtelua muun muassa poistamalla syrjinnän mahdollistavat lait, politiikat ja käytännöt sekä edistämällä asianmukaista lainsäädäntöä, politiikkoja ja toimenpiteitä (THL 2019).  

Kuulostaa yhteisöpedagogiopiskelijan korviin erittäin lupaavalta, töitä ja tekemistä riittää, jopa täällä sivistyksen kehdossa, sotien runtelemista yhteiskunnista puhumattakaan. Ja olen täsmälleen samaa mieltä. Nostaisin itse asiassa sosiaalisen kestävyyden koko kestävän kehityksen keskiöön ja väittäisin, että kestävästä kehityksestä tulee kestävää vasta, kun sosiaalinen aspekti on kunnossa. Sillä tunnekäsittelytaitojen puute on useiden maapalloa uhkaavien asioiden taustalla. Esimerkiksi turha muovikrääsä menettää kuluttajansa, kun onnea ei enää tarvitse ostaa. Olen taipuvainen uskomaan, että myös Covid-19 auttaa meitä löytämään uusia näkökulmia kestävään kehitykseen. Ainakin ehkä ymmärtämään sen, mikä oikeasti on tärkeää. 

LÄHDE

THL 2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 18.3.2020. https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/tavoitteet/sosiaalisesti-kestava-kehitys  

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *