ihmisoikeudet,  opiskelu,  tasa-arvo

Ajatusmallit testiin

Saavutetuista eduista on vaikea tinkiä, se on ymmärrettävää. Ja olen sitä mieltä, että todellakin muutos lähtee naisista. Naisten tulee voimautua ja ottaa valta itselleen, ei tietenkään niin, että se tarkoittaisi miesten alistamista, mutta ehdottomasti niin, että opetetaan itsemme ja toisemme hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme.  

UNDP:n tutkimuksen mukaan lähes kaikilla ihmisillä on naista alistavia ajatusmalleja (Kokkonen 2020). Naista alistavat ajatusmallit ovat normi. Normien muuttaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Suomessa olemme erittäin hyvässä alussa ainakin, onhan meillä nyt vallassa naisten hallitus. Sillä niin kauan kuin maailman poliittinen johto on miesten käsissä, miehet määrittelevät tasa-arvon. 

Ongelman ulkoistaminen ja sisäistäminen 

Nyt peräänkuulutan normikriittisyyttä ja itsereflektiota. Ongelman ulkoistaminen on helppoa. On helppoa tunnustaa naista alistavien ajatusmallien olemassaolo ja väittää, ettei sille mitään voi. Jotenkin vähätellä koko ongelmaa sanomalla, niinhän se on aina ollut tai naurahtaa ja todeta, että eikös nainen luotu Aatamin kylkiluusta. On helppo elää kuvitelmassa, ettei itse voi asialle mitään. Mutta onko se oikeasti niin? Kuka sitten voi muuttaa asian tilan ellet sinä itse siihen pysty? Kuka voi muuttaa ajatuksiasi?  

Sillä kuten Kokkonen (2020) kirjoittaa, huolestuttavaa asiassa on, että valtaosa naisistakin ajattelee olevansa miehiä huonompia. Mutta olen sitä mieltä, että se on juuri se juurisyy, johon jokainen meistä pystyy vaikuttamaan.  

Oman toiminnan itsearvioinnin ja tarkastelun taito vaikuttaa kaikkien muiden elämäntaitojen ja tiedon oppimiseen. Se vaikuttaa siihen, millaisina näemme itsemme. Itsereflektio voi vapauttaa monista arkisista ja haastavammistakin tilanteista sekä totutuista toimintamalleista tuottaen kaikkien kannalta myönteisemmän lopputuloksen. (Laine 2016.) 

LÄHTEET

Kokkonen, Yrjö 2020. YK-tutkimus: Lähes kaikilla ihmisillä on naisia alistavia ajatusmalleja. Viitattu 20.3.2020. https://yle.fi/uutiset/3-11244436 

Laine, Sari 2016. Itsereflektio on ihmisen tärkein taito. Viitattu 20.3.2020. https://hidastaelamaa.fi/2016/06/itsereflektio-ihmisen-tarkein-taito/#a2c7a1cc

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *