itsensä johtamisen taito,  muutos,  näkökulman vaihtamisen taito,  opiskelu,  ratkaisukeskeinen lyhytterapia

”Fake it until you make it”

”Fake it until you make it” suomeksi ”Teeskentele kunnes osaat” -lähestymistapa voi olla hyödyllinen tietyissä tilanteissa, erityisesti silloin kun henkilöllä on vahva halu kehittyä ja menestyä, mutta hänellä ei vielä ole tarvittavaa osaamista tai itsevarmuutta. Listaan muutamia tilanteita, joissa tämä lähestymistapa voi olla hyödyllinen:

  1. Uusissa haasteissa: Siirtyminen uuteen työtehtävään tai rooliin voi olla pelottavaa, etenkin jos henkilöllä ei ole aiempaa kokemusta tai osaamista kyseiseltä alalta. Teeskentele kunnes osaat -asenne voi auttaa henkilöä ottamaan ensimmäiset askeleet ja sopeutumaan uusiin vaatimuksiin.
  2. Itseluottamuksen rakentamisessa: Jos henkilöllä on taipumus epäillä omia kykyjään tai hän tuntee olonsa epävarmaksi tietyissä tilanteissa, ”fake it until you make it” voi auttaa rakentamaan itseluottamusta. Esittämällä itseään itsevarmasti ja rohkeasti hän voi alkaa uskoa omiin kykyihinsä ja saavuttaa enemmän.
  3. Neuvottelutilanteissa: Työelämässä neuvottelutaitoja tarvitaan usein, olipa kyse sitten palkkaneuvotteluista, projektin aikataulusta tai tiimityön organisoinnista. ”Fake it until you make it” -asenne voi auttaa henkilöä neuvottelussa ilmaisemaan itseään vakuuttavasti ja varmasti, vaikka hänellä ei olisikaan täydellistä varmuutta asiasta.
  4. Johtamistehtävissä: Monet johtamistaidot, kuten päätöksenteko, konfliktien hallinta ja tiimin motivointi, vaativat itsevarmuutta ja luottamusta omiin kykyihin. ”Fake it until you make it” voi auttaa henkilöä esittämään itseään vakuuttavasti ja inspiroivasti johtotehtävissä, vaikka hänellä ei vielä ole täyttä varmuutta omasta johtamistaidostaan.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ”fake it until you make it” -lähestymistapa voi toimia vain tietyissä tilanteissa ja tietyissä määrin. Sitä tulisi käyttää harkiten ja vastuullisesti, jotta vältyttäisiin vääristyneiltä odotuksilta tai pettymyksiltä. Lisäksi henkilön tulisi pyrkiä aidosti kehittymään ja hankkimaan tarvittavaa osaamista, jotta hän voi lopulta ”tehdä sen”, eikä vain ”esittää”.

Rohkea itseensä tutustuminen auttaa, kun tietää missä oikeasti on omassa elementissään, ei tarvitse teeskennellä, vaan voi mennä autenttisesti omia intohimojaan kohti. Itseen tutustuminen antaa rauhan ja tasapainon, uskalluksen olla tietämätön ja kyvyn silti arvostaa sitä mitä on.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *