itsensä johtamisen taito,  näkökulman vaihtamisen taito,  ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Minäkö muka ratkes-terapeutti?

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on terapeuttinen lähestymistapa, joka keskittyy voimavarojen löytämiseen ja ratkaisujen etsimiseen ongelmien sijaan. Se korostaa yksilön omaa kykyä löytää ja toteuttaa muutoksia elämässään. Vaikka termi ”ratkaisukeskeinen lyhytterapia” saattaa kuulostaa vaikeasti lähestyttävältä, minä uskon, että ratkaisukeskeinen lyhytterapia on lähestymistapa, joka voi olla hyödyllinen kenelle tahansa ja missä tahansa (työ)tehtävässä.

Terapeutin tehtäväni ei ole tarjota valmiita vastauksia tai neuvoja, vaan auttaa ihmisiä löytämään omat voimavaransa ja ratkaisunsa. En ole taikuri, jolla on kaikki vastaukset tai salaisuudet onnelliseen elämään. Sen sijaan näen itseni oppaana, joka auttaa asiakkaitani navigoimaan omassa elämässään. Kuuntelen heitä aktiivisesti, esitän kysymyksiä ja haastan heitä ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Keskustelujen kautta autan heitä hahmottamaan tavoitteitaan ja löytämään askelia kohti niiden saavuttamista.

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa uskon vahvasti ihmisen sisäisen viisauden voimaan. Jokaisella meistä on jo olemassa olevia resursseja ja taitoja, joita voimme hyödyntää muutoksen aikaansaamiseksi. Tehtäväni on auttaa asiakkaitani tunnistamaan nämä voimavarat ja löytämään uusia näkökulmia tilanteisiinsa.

Toisin kuin perinteisessä terapiassa, joka saattaa keskittyä menneisyyden traumoihin ja ongelmiin, ratkaisukeskeinen lyhytterapia suuntautuu vahvasti tulevaisuuteen. Se pyrkii löytämään konkreettisia tavoitteita ja askelia kohti niiden saavuttamista. Tämä suuntaus tekee ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta erityisen houkuttelevan sekä terapeutille että asiakkaille.

Keskittyessään tulevaisuuteen ratkaisukeskeinen lyhytterapia auttaa asiakkaita näkemään, että menneisyyden haasteet ja vaikeudet eivät määritä heidän koko elämäänsä. Sen sijaan ne ovat osa heidän tarinaansa, josta voi oppia ja kasvaa. Tulevaisuus tarjoaa mahdollisuuden tehdä erilaisia valintoja ja löytää uusia tapoja toimia.

Kun työskentelemme yhdessä asiakkaiden kanssa, en ole niinkään ”asiantuntija”, vaan ennemminkin kumppani heidän matkallaan kohti muutosta. Pyrin luomaan turvallisen ja kannustavan ilmapiirin, jossa he voivat avoimesti jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa korostetaan myös asiakkaan omaa vastuuta omasta elämästään. Asiakas on itse oman elämänsä asiantuntija, ja minun roolini on auttaa heitä tunnistamaan omat voimavaransa ja potentiaalinsa.

Vaikka ratkaisukeskeinen lyhytterapia on nimessään lyhyttä, se ei tarkoita, että ongelmat ratkaistaan hetkessä. Terapian kesto voi vaihdella asiakkaan tarpeiden ja tilanteen mukaan, mutta yhteistä on pyrkimys saavuttaa mahdollisimman konkreettisia ja kestäviä tuloksia mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tavoitteenani on auttaa asiakkaitani löytämään toimivia ratkaisuja mahdollisimman tehokkaasti ja taloudellisesti.

Olen sitoutunut jatkuvasti kehittämään itseäni terapeuttina ja oppimaan uutta. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa antaa minulle mahdollisuuden olla luova ja joustava työskentelyssäni. Jokainen asiakas on yksilöllinen, joten minun on sopeuduttava heidän tarpeisiinsa ja persoonallisuuteensa.

Olen oppinut matkan varrella, että ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi olla voimaannuttava kokemus sekä terapeutille että asiakkaalle. On hienoa nähdä, miten ihmiset löytävät voimavarojaan ja innostuvat tekemään muutoksia elämässään. Vaikka en ole täydellinen, pyrin aina parhaaseeni auttaessani ihmisiä kohti heidän tavoitteitaan.

Joten, minäkö muka ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti? Kyllä, olen sitä kohta ja ylpeästi. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa on sydäntäni lähellä, ja uskon sen voimaan ihmisten auttamisessa kohti parempaa ja tyydyttävämpää elämää. Se ei ole vain ammatti minulle, vaan elämäntapa, joka inspiroi minua joka päivä auttamaan ihmisiä löytämään voimansa ja loistamaan omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *