ihmisoikeudet,  opiskelu,  tasa-arvo

Liian vähän naisia

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan syntyvyyksien luonnollinen suhde on noin 105 poikaa sataa tyttöä kohden. Kiinassa ja Intiassa poikien määrä on vuosikymmenien ajan ollut paljon korkeampi, välillä jopa yli 120, sataa tyttöä kohden. (Barr 2019.) 

Yhden lapsen politiikkaa harjoittaneessa Kiinassa naisten vähäisyys on johtanut haitallisiin seurauksiin Kiinassa ja sen naapurimaissa. Kiinan vastaisella rajalla, Myanmarin pohjoisimmissa osavaltioissa, pitkään jatkunut konflikti on kärjistynyt ja viime vuosina on siirretty yli 100 000 ihmistä Myanmarista Kiinaan. Ihmiskauppiaat saalistavat haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä ja naisia ja tarjoavat töitä ja kuljetusta Kiinaan. Kiinassa naiset ja tytöt myydään morsiameksi kiinalaisperheiden ainoille pojille 3000 – 13000 dollarilla. Kun naiset on ostettu, heidät tyypillisesti lukitaan huoneeseen ja raiskataan toistuvasti, tavoitteena saada heidät raskaaksi mahdollisimman pian, jotta perheeseen saadaan jälkeläinen. Synnytyksen jälkeen osan annetaan paeta, mutta lapsensa he joutuvat jättämään. (Barr 2019.) 

Samantapaista morsianten muuttoa ja ihmiskauppaa on havaittu tapahtuvan muistakin Kiinan naapurivaltioista. Ihmiskauppa on vain yksi naisten vähäisyyden seuraus. Muita seurauksia ovat väkivalta naisia kohtaan, sosiaalinen epävakaus, työmarkkinoiden vääristymät ja taloudelliset muutokset. Tiedämme, että kun sukupuolten välinen suhde vinoutuu normaalista, vaikutukset ovat haitallisia, mutta pitkäaikaisvaikutukset jää nähtäväksi. (Barr 2019.) 

Kiina lopetti yhden lapsen politiikan, mutta jatkoi lisääntymisoikeuksien rajoittamista uudella kahden lapsen politiikalla. Se on kieltänyt sukupuoli-selektiiviset abortit. Mutta tällaiset kiellot ovat usein sekä tehottomia että uhka naisten oikeudelle saada abortti ja päättää omasta kehostaan. (Barr 2019.)  

Maailman terveysjärjestön mukaan Kiinan, Intian ja muiden naisten vähäisyydestä kärsivien maiden on toimittava kiireellisesti tilanteen vaikutusten lieventämiseksi. Heidän tulisi tutkia huolellisesti naisten vähäisyyden seurauksia, mukaan lukien yhteydet ihmiskauppaan ja muihin naisiin kohdistuvan väkivallan muotoihin. Vielä tärkeämpää on, että heidän on tehtävä suuria muutoksia väestörakenteen epätasapainon perimmäisen syyn korjaamiseksi. Heidän on siis poistettava sukupuoleen kohdistuva syrjintä eli ratkaistava tyttäriä kohtaan tunnettu vastenmielisyys. (Barr 2019.) 

LÄHDE

Barr, Heather 2019. You Should Be Worrying about the Woman Shortage. World report 2019. https://www.hrw.org/world-report/2019/essay/you-should-be-worrying-about-the-woman-shortage 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *