esimiehen kymmenen käskyä,  opiskelu

Ole realisti

Ensinnäkin Järvisen (2005) mukaan esimiehen tulee tarkastella toimintaa realistisesti talouden näkökulmasta: tavaroiden ja palvelujen tuottamisen pitää tapahtua kannattavasti, jotta yrityksellä on tulevaisuutta pitkällä aikavälillä. Koska kilpailu on toimintaympäristön vapautumisen ja globalisoitumisen myötä koventunut, sen seurauksena esimiehen edustama taloudellinen rooli korostuu entisestään niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. (Järvinen 2005, 24.)

Realistisuus koskee siis sekä ihmisten että asioiden johtamista ja hyvään johtajuuteen liittyy vahva realiteettien taju. Esimies ei ole sinisilmäinen tai ylipäätään nojaa toiminnassaan liikaa ihannemielikuvien varaan. Esimiehen keskeinen tehtävä on puhua tosiasioiden puolesta ja olla realisti. Mutta se ei saa koskaan tapahtua henkilöstön luovaa, innostuvaa ja ideoivaa puolta tukahduttamalla tai syrjäyttämällä. (Järvinen 2005, 40 & 2013.)

Esimiehen tehtävä on tässä suhteessa ainutlaatuinen ja kameleonttimainen, koska siinä toimivan pitää kyetä käyttämään mielensä ja persoonallisuutensa eri puolia joustavasti ja monipuolisesti. Taiteilija voi olla taiteilija ja jopa vähätellä kaikkien taloudellisten asioiden ja faktojen merkitystä ja humanisti voi kauhistella markkinataloutta. Sen sijaan esimiehen pitää tilannekohtaisesti hyvinkin nopeasti siirtyä numeroista ideatalkoisiin ja luovuuspajoihin, ohjesäännöistä ja lainsäädännöstä visiointiin ja strategiatyöskentelyyn. Esimiehellä pitää olla yhtä aikaa pää pilvissä ja jalat maassa. (Järvinen 2013.)

En tiedä miksi Järvinen (2005, 2103) ei selkeästi erottele toisistaan asiajohtamista ja ihmisjohtamista kuten esimerkiksi Aura (2017) ja Pentikäinen (2009) vaan haluaa korostaa tehtävän kameleonttimaisuutta. Luulen syyn löytyvän osittain suomenkielestä ja siitä, että niitä toisaalta on todella vaikea käytännössä erottaa toisistaan.

LÄHTEET

Aura, Ossi 2017. Management ja leadership – molempia tarvitaan. Viitattu 28.12.2019. https://www.ossiaura.com/auran-faktat-blogi/management-ja-leadership-molempia-tarvitaan

Järvinen, Pekka 2005. Ammattina esimies. E-kirja. Talentum Media Oy. 

Järvinen, Pekka 2013. Johdatko mielelläsi? E-kirja. Talentum Media Oy.

Pentikäinen, Markku 2009. Ensiaskeleet esimiehenä. E-kirja. Talentum Media Oy

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *