Photo by Kristiina Joenpolvi
ihmisoikeudet,  innovointi,  kotoutuminen,  monikulttuurisuus,  moninaisuus,  opiskelu,  verkostot

60 op

Tämän syksyn rutistus on kohta takana.

Olen oppinut moninaisuudesta, miten tärkeää on antaa tilaa kaikille ihmiselle juuri sellaisina kuin he ovat, hyväksyä ja mahdollistaa kaikkien omannäköinen elämä.

Olen oppinut monikulttuurisuudesta mitä se on Suomessa ja mitä esimerkiksi Kiinassa. Suomessa kuviin haetaan erinäköisiä ihmisiä ja viestitään näin, että olemme monikulttuurisia. Vaikka todellisuudessa kaksi samannäköistä ihmistä saattavat tulla eri kulttuureista. Saattaa olla, että heillä ei ole yhteistä muu kuin ulkonäkö. Voi olla, että he eivät puhu samaa kieltä ja että he ovat eri maiden kansalaisia.

Mitä on kotoutuminen? Koska on kotoutunut? Pitääkö kotoutua? Yhtä selkeää vastausta näihin ei löydy, mutta avoin keskustelu asioista on toivottavaa. Kun asioista keskustellaan avoimesti, on toisen asemaan asettuminen mahdolisempaa ja ymmärrys kasvaa.

Olen oppinut verkostoista ja verkostojohtamisesta. Ymmärtänyt myös teoriatasolla miten verkoston toimintaa voidaan johtaa, vaikka se onkin haastavaa.

Kehittämistyön menetelmät ovat avanneet aivan uuden kirjon työkaluja käyttööni. Sytyttäviä, kiehtovia uusia mahdollisuuksia tutkia ilmiöitä ja ihmisiä. Haamuasiakkuus- ja eläytymismenetelmät jäivät erityisesti kiehtomaan mieltä.

Englantini vahvistui ja uudet alan termit tulivat tutuksi. On aina kiehtovaa oppia uutta sanastoa, vaikka monessa tilanteessa on parempi käyttää hyvin perussanastoa, jotta tulee ymmärretyksi.

Innovoinnista opin hienoja uusia menetelmiä, kuten SCAMPER, joka on suomeksi käännetty SKY JUMP muotoon.

S = Sovella. Suurenna.
K = Korvaa
Y = Yhdistä
J = Järjestä uudelleen
U = Uudista käyttötarkoitus
M = Muunna
P = Poista. Pienennä.

Näitä olisi niin hienoa päästä käyttämään ja herättelemään luovuutta. Pitääpä laittaa pystyyn innovaatiopaja!

Kaikenkaikkiaan olen ymmärtänyt myös sen miten vajavaiset tietoni ovat olleet ja sen miten paljon tiesin jo entuudestaan. 60 Opintopistettä on ollut rankka rutistus. Mutta on hienoa, että tämän syksyn jälkeen edessä on vain (tai vielä) harjoittelut ja opinnäytetyö ja sitten olen valmis yhteisöpedagogi. Nähtäväksi jää kauanko loppurutistukseen kuluu, mutta olen lähempänä tavoitetta jokatapauksessa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *