Photo by Kristiina Joenpolvi
hyväntahtoisuus,  meditaatio,  oikeudenmukaisuus

Kymmenentuhatta asiaa

Olisiko mahdollista unohtaa katkeruus? Kääntää pahantahtoisuus hyväntahtoisuudeksi? Tai ainakin lieventää sitä?

Pahantahtoisuudesta luopuminen ei tarkoita passiivisuutta, vaikenemista tai sitä, että antaisit itsesi tai muiden vahingoittaa sinua. Pahantahtoisuuteen sortumatta on olemassa monta tapaa toimia oikein ja tehokkaasti ja puhua totta. Itse asiassa mieli selkeänä ja sydän rauhallisena toimintasi on todennäköisesti tehokkaampaa. Muistelepa vaikka Mahatma Gandhia tai Martin Luther King nuorempaa.

Listaan tähän muutaman menetelmän hyväntahtoisuuden kehittämiseksi ja pahantahtoisuudesta luopumiseksi. Toiset tuntuvat sinusta sopivammilta kuin toiset. Tarkoitus ei ole tehdä niitä kaikkia, vaan tietää, että vihan suden kesyttämiseen on monta tapaa.

Positiivisten tunteiden kehittäminen

Vaali ja kehitä onnellisuuden, tyytyväisyyden ja rauhallisuuden kaltaisia positiivisia tunteita. Etsi ilon tunteita ja ota vastaan hyvä aina kun se on mahdollista. Myönteiset tunteet rauhoittavat kehoa, tyynnyttävät mieltä, luovat puskurin stressiä vastaan ja edistävät tukea antavia ihmissuhteita.

Ole tietoinen hermoston virittymisestä

Ole tietoinen miten hermostosi reagoi stressiin, tuskaan, huoleen tai nälkään. Ne virittävät sympaattisen hermostosi pahantahtoisuuteen. Yritä heikentää tämän virittymisen vaikutusta: nauti illallinen ennen kuin sanot mitään, käy suihkussa, lue jotain innostavaa tai puhu kaverille.

Harjoita riitelemättömyyttä

Älä kiistele ellei ole pakko. Yritä pysyä ulkona muiden kiistoista. Ajattele millainen neurologinen myrsky on heidän ajatustensa taustalla. Jonkun ihmisen ajatuksista häiriintyminen on kuin häiriintyisi vesiputouksen pisaroinnista. Yritä kytkeä itsesi irti toisen ihmisen ajatuksista. Sano itsellesi: Hän on siellä ja minä olen täällä. Hänen mielensä on erillään minun mielestäni.

Ole myötätuntoinen itsellesi

Heti kun sinusta tuntuu, että sinua on kohdeltu väärin, kokeile olla itsellesi myötätuntoinen. Laita käsi poskelle tai sydämelle, saadaksesi aikaan kokemuksen myötätunnosta.

Tutki liioitteletko

Tarkastele pahantahtoisuutesi alla piileviä tekijöitä, kuten uhkan tai levottomuuden tunnetta. Ole realisti. Liioitteletko? Keskitytkö kenties monien positiivisten seikkojen joukossa yhteen negatiiviseen?

Laita asiat oikeisiin mittasuhteisiin

Tarkastele asiaa oikeissa mittasuhteissa. Useimmiten tapahtumien vaikutus laimenee ajan myötä. Ne ovat myös osa isompaa tapahtumien kokonaisuutta, joka on suurimmaksi osaksi ongelmaton.

Harjoita anteliaisuutta

Käytä itseäsi ärsyttäviä asioita keinona harjoittaa anteliaisuutta. Mieti voisitko antaa toisen ihmisen saada ottamansa asian: pikkuisen rahamäärän, tavaran, voittonsa, aikansa, sen että hän on aina askeleen edellä. Ole antelias pitkämielisyydessäsi ja kärsivällisyydessäsi.

Meditoi

Meditaatioharjoitus kymmenentuhatta asiaa pahantahtoisuuden vähentämiseen.

LÄHDE

Hanson, Rick & Mendius, Richard 2016. Buddhan aivot. Viisas elämä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *