Photo by Kristiina Joenpolvi
hyväntahtoisuus,  meditaatio,  oikeudenmukaisuus

Haluaisitko tahtoa toisille hyvää?

Tänäänkin on hyvä päivä vihasta ja katkeruudesta luopumiseen. Seuraavassa muutama pahantahtoisuudesta luopumiseen ja hyväntahtoisuuden kehittämiseen sopiva vinkki. Kaikkia ei tarvitse käyttää, vaan voit valita niistä itsellesi sopivimmat.

Pidä pahantahtoisuutta kiusallisena vaivana

Suhtaudu pahantahtoisuuteesi kuin kiusalliseen vaivaan, jotta sinun tekisi mieli hylätä se. Pahantahtoisuus ei tunnu hyvältä ja sillä on haitallisia terveysvaikutuksia – SINULLE. Esimerkiksi vihamielisyys lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Oma pahantahtoisuutesi vahingoittaa sinua aina, vaikka sillä harvoin on mitään vaikutusta toiseen ihmiseen.

Viha on sitä, että otan itse myrkkyä ja odotan sinun kuolevan.

Tutki pahantahtoisuutta

Varaa päivä aikaa todella tutkiskella pientäkin pahantahtoisuuden häivähdystä. Tutki mikä sen aiheutti ja mitkä ovat sen vaikutukset.

Asetu tiedostamiseen

Asetu tiedostamiseen ja tarkkaile pahatahtoisuutta, mutta samastumatta siihen. Katso pahantahtoisuuden heräämistä ja miten se häipyy pois kaikkien muiden kokemusten lailla.

Hyväksy loukkaus

Hyväksy se tosiseikka, että ihmiset kohtelevat sinua joskus huonosti, vahingossa tai tahallaan. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että annat muille oikeuden vahingoittaa sinua tai että jätät puolustamatta oikeuksiasi. Voit vain hyväksyä tosiasiat. Tunne loukkaantumisen tunne, viha ja pelko, mutta anna niiden virrata lävitsesi.

Pahantahtoisuudesta saattaa tulla myös keino välttää syvempien tunteidesi ja tuskan kohtaamista. Eräänlainen sijaistoiminto.

Rentouta minätunne

Kokeile päästää irti ajatuksesta, että on todella olemassa ”minä”, jota on häväisty tai loukattu. Kun otat asiat henkilökohtaisesti, sinä kärsit. Kun samastut johonkin tai yrität omistaa jotakin, asetat itsesi alttiiksi kärsimykselle, sillä kaikki olemassa oleva on haurasta ja katoaa väistämättä. Kun hellität otetta ”minän” ytimestä – kun olet uppoutuneena elämän virtaan, etkä seiso siitä erilläsi – silloin tunnet itsesi rauhallisemmaksi ja tyytyväisemmäksi. Olet saattanut kokea minuuden haihtumisen tunteen tähtikirkkaan taivaan alla tai valtameren rannalla.

Harjoittele myötätuntoa kymmenen tuhannen asian kanssa.

LÄHDE

Hanson, Rick & Mendius, Richard 2016. Buddhan aivot. Viisas elämä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *