Photo by Kristiina Joenpolvi
meditaatio

Tietoinen läsnäolo

Rakkaat ystävät, olen pitkään jo halunnut kokeilla miten luonnossa saisi äänitettyä meditaation… tässä lopputulos. Tietoisen läsnäolon perusharjoitus.

Avain meditaation hyötyyn on säännöllisen päivittäisen harjoituksen luominen, oli se kuinka lyhyt tahansa. Meditaatio aktivoi parasympaattista hermostoa monia väyliä myöden. Niihin kuuluu huomion vetäminen pois stressaavista asioista, rentoutuminen ja tiedostamisen luominen kehoon.

Stimuloidessaan parasympaattista hermostoa sekä hermojärjestelmän muita osia säännöllisen meditaation on todettu vaikuttavan seuraavasti:

  • Se lisää harmaata ainetta insulassa, hippokampuksessa ja etuaivokuoressa; vähentää ikääntymisestä johtuvaa aivokuoren ohentumista meditoimisen vahvistamalla etuaivokuoren alueella; parantaa näille alueille kuuluvia psykologisia toimintoja, mukaan lukien huomiokykyä, myötätuntoa ja empatiaa.
  • Se lisää vasemman aivopuoliskon etuosan aktivoitumista, mikä kohottaa mielialaa.
  • Se lisää nopeiden gammataajuisten aivoaaltojen voimaa ja ulottuvuutta kokeneilla tiibetinbuddhalaisuuden harjoittajilla; aivoaallot ovat heikkoja, mutta mitattavissa olevia sähköaaltoja, joita tuottaa suuri määrä yhdessä rytmikkäästi laukeavia neuroneita.
  • Se vähentää stressiperäistä kortisolia.
  • Se vahvistaa immuunijärjestelmää.
  • Siitä on apua monenlaisissa hoitoa vaativissa sairauksissa, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit, astma, aikuistyypin diabetes, PMS ja krooninen kipu.
  • Siitä on apua moniin psyykkisiin vaivoihin, mukaan lukien unettomuus, ahdistus, fobiat ja syömishäiriöt.

Tekisitkö omakohtaisen sitoumuksen, että et mene koskaan nukkumaan, ennen kuin olet meditoinut edes yhden minuutin ajan?

Tästä pääset tietoisen läsnäolon perusharjoitukseen.

LÄHDE

Hanson, Rick & Mendius, Richard 2016. Buddhan aivot. Viisas elämä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *